Výzkum: Kdo je agresivnější za volantem? Ženy nebo muži?

Ilustrační fotografie | foto: Škoda Auto

Na svět se dostaly výsledky nového průzkumu, který provedla automobilka Hyundai. Ten prozrazdil, kdo je vlastně agresivnější za volantem vozu.

Ačkoliv by to čekal málokdo, větší agresivitou oplývají ženy, které jsou o 12 % agresivnější než muži. Výzkum proběhl ve Velké Británii a studie byla provedena na tisícovce britských řidičů. Výsledky ale překvapily snad každého.

Víte o tom, že ženy jsou agresivnější v případě, kdy jsou okřikovány jiným řidičem? To samé platí v situaci, kdy na ně někdo troubí. O 14 % naštvanější než muži pak byla v případě, kdy byla vedena komunikace s řidičem na zadním sedadle a o 13 % větší zlost pak projeví v případě, že další řidiči nepoužijí blinkry. 

Celá studie přitom byla prováděna v několika krocích, které měřili emocionální reakce na zvuk, vůně i doteky v různých jízdních situacích. „Evoluční teorie ukazuje, že první ženy museli mít instinkt pro vytušení nebezpečí v době, kdy byli jejich muži na lovu"

"Tento varovný systém je přítomen i dnes, proto řidičky mají tendenci citlivěji vnímat negativní stimuly a vztek a frustrace se u nich dostaví rychleji,“ říká behaviorální psycholog z Goldsmiths University London, pan Patrick Fagan, O dost zajímavější pak jsou další fakta. Hned 51 % dotázaných uvedlo, že jízda v autě jim navozuje pocit svobody, dalších 19 % využívá vůz jen díky možnosti cestování a dalších 10 % má díky řízení pocit nezávislosti.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy