Překvapení od Hondy! Nový Civic Type R je hodně agresivní, o výstřel do prázdna nejde

Nová Honda Civic Type R je správně agresivní, do prodeje se dostane příští rok. | foto: Honda

Jednou z největších novinek letošního pařížského autosalonu je bezesporu Honda Civic desáté generace. Ta se ve francouzské metropoli ukazuje poprvé jako hatchback, k vidění ale bude na stánku i tříprostorový sedan. Naprostou bombu pak představuje prototyp pokračovatele sportovního modelu Type R.

Pětidveřová Honda Civic je sama o sobě, tím spíš ještě se sportovním paketem, velmi agresivní a výrazná. Pokud k tomu ale přidáte optické prvky řady Type R, dostanete vůz, který v nižší střední třídě nemá obdoby. Už současné provedení tak nějak ční nad všemi konkurenty, a to třeba mohutným zadním křídlem. Novinka jde ale zase o kousíček dál. Podívejte se například na nasávací otvor v kapotě, jenž pouze podtrhuje celkovou vizuální dynamiku. Kolem dokola celého vozu najdeme karbonové prvky s tenkou červenou linkou, jako splitter, nástavce prahů nebo difuzor. Samozřejmostí je též červené logo automobilky na upravené masce chladiče.

LED diodová přední světla mají tmavší tónování, to aby snad lépe ladila se zbytkem automobilu. Jeho nejvýraznějším prvkem je zcela nepochybně obrovské zadní křídlo na víku pátých dveří. Zajímavostí je decentní spoiler jako zakončení linie střechy. Pokud se přesuneme trochu níž, najdeme hned tři koncovky výfuku. Dvojice centrálních je standard, mezi nimi je pak jedna menší v červené metalíze. Celek podtrhují 20palcová kola s matným černým lakem a červenou linkou ve vytažených podbězích, respektive lakování celé karosérie do odstínu jemného kartáčovaného hliníku.

Ačkoliv je vůz zatím pouze prototypem, sériová verze přijede ve druhé polovině příštího roku. Pod kapotou se jistě objeví přeplňovaný zážehový čtyřválec, otázka je s jakým objemem a výkonem. Dá se totiž předpokládat, že současných 206 kW (280 k) bude Honda chtít ještě navýšit. Tím spíš, když půjde o první Type R, oficiálně prodávaný v Severní Americe. Výrobu pro celý svět obstará závod v britském Swindonu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy