Golf GTI by se měl mít na pozoru. Clubman JCW ho porazí prostorem a dohání rychlostí

Mini Clubman JCW je největším sportovním modelem v historii značky. | foto: MINI

Provedení JCW platí v hierarchii Mini za ta absolutně nejsilnější a nejsportovnější. Ve třetím vydání novodobého britského knedlíku jsme se dočkali nejostřejší verze třídveřového hatchbacku a kabrioletu. Nyní přichází na řadu praktický Clubman, největší sportovní vůz v historii automobilky.

4253 milimetrů na délku ještě žádné Mini nikdy nemělo, Clubman tak i rozvorem 2670 milimetrů prakticky spadá mezi hatchbacky nižší střední třídy. Těm nyní hodlá konkurovat i na sportovním poli, do Paříže totiž míří varianta JCW s přeplňovaným dvoulitrovým čtyřválcem. Ten produkuje 170 kW (231 k) a 350 Nm, kombinován je buď se šestistupňovým manuálem, nebo osmistupňovým automatem. Novinkou jsou výhradně poháněná všechna kola, umožňující oběma převodovkám zrychlit z 0 na 100 km/h za 6,3 sekundy a dosáhnout 238 km/h. Liší se vlastně jen spotřeba, manuál si řekne o 7,4 l/100 km a automat o 6,8 l/100 km.

Chybět nebude sportovně naladěný podvozek s 18palcovými koly, za nimiž se skrývají kotoučové brzdy Brembo. Ve výbavě dále najdeme elektronickou uzávěrku diferenciálu nebo volič jízdních režimů Mini Driving Modes. Za příplatek pak Britové nabídnou o palec větší kola či adaptivní tlumiče. Kromě techniky se JCW odlišuje i výraznějším vnějším designem s aerodynamickým bodykitem. Přední nárazník tak disponuje většími nasávacími otvory a maska dostala strukturu včelí plástve, vzadu jsou pro změnu střešní spoiler, difuzor a dvě chromované koncovky výfuku. Hodně se povedla barevná kombinace zelené Rebel s červenými pruhy, zrcátky a střechou, určená exkluzivně modelům JCW. Zajímavostí jsou standardní LED světlomety.

Uvnitř najdeme anatomická přední sedadla, nově podbarvený rychloměr se šachovnicovou vlajkou u vyšších hodnot a také rádio s 6,5palcovým dotykovým displejem. To lze alternativně vyměnit za infotainment s navigací a 8,8palcovým displejem. Možná trochu na obtíž bude někomu standardní panoramatická střecha, naopak potěší přednárazový systém s nouzovým brzděním. Již naťuknutá volitelná výbava dále obsahuje třeba head-up displej, detekci chodců, čtení dopravních značek nebo radarový tempomat. Milovníka individualizace potěší široká paleta barev karosérie, čalounění sedadel nebo odstínů dekoračních ploch. Přechodem do sportovního kabátku neutrpěla praktičnost, Clubman tak pořád ubytuje pět cestujících a 350 až 1250 litrů zavazadel. Prodej auta se rozběhne v prosinci, přesné ceny zatím neznáme.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy