Mercedes posílá třídu E All-Terrain do bitvy těžkých vah proti Audi a Volvu

Mercedes-Benz E All-Terrain je vyzyvatelem A6 Allroad nebo V90 Cross Country. | foto: Mercedes-Benz

Jen před pár dny představilo Volvo V90 Cross Country, doposud jediného pořádného konkurenta Audi A6 Allroad. Nyní se však do stejného segmentu allroadů vydává také Mercedes-Benz s třídou E All-Terrain. A to bude zatraceně silný hráč.

Že se poprvé dočkáme pseudoterénní třídy E vyplynulo na povrch již při představení praktické varianty kombi. A skutečně, spolu s nadcházejícím autosalonem v Paříži dopřála trojcípá hvězda své stálici terénní kúru. Ta částečně vyplňuje mezeru mezi klasickým modelem a SUV GLE. Hlavní novinkou je vyšší světlá výška, jíž bylo dosaženo použitím vzduchového odpružení a 19- nebo 20palcových kol v kombinaci se specifickými pneumatikami, mající vyšší bočnice. V základu je vůz posazen o 29 milimetrů výše, celkem tedy má 121 milimetrů, než běžná třída E (14 mm pneumatiky a 15 mm odpružení). Přepnutím do režimu All-Terrain dostanete do 35 km/h dalších 20 milimetrů, manuálně jde pak světlou výšku zvednout nejvýše o 35 milimetrů na 156 milimetrů.

Po designové stránce nejvíce vyniknou nejen zmíněná kola, ale především plastové obložení karosérie. Především blatníky jsou díky plastům vytažené, nárazníky pro změnu mají stříbrně lakované středy. Již zmíněný model GLE stál inspirací nové masce chladiče se dvěma lamelami. Na střeše nechybí praktické ližiny. Kabina vychází z linie Avantgarde, speciálně pro tento model pak byly navrženy hliníkové dekorační plochy, pedály z nerezové plochy a koberečky s nápisem All-Terrain. Multimediální systém nyní zobrazuje specifické informace o vozidle, včetně nastavení světlé výšky vzduchového odpružení nebo nájezdových úhlů.

Jedinou motorovou variantou je zatím naftový čtyřválec E 220 d o výkonu 143 kW (193 k) s točivým momentem 400 Nm. Přes devítistupňový automat jsou poháněna všechna kola, 100 km/h zvládne kombi za 8 sekundy a rozjede se na 232 km/h. Průměrná spotřeba je 5,1 l/100 km. Během následujících měsíců dorazí také šestiválcový turbodiesel E 350 d, v úvahách Mercedesu dokonce figuruje provedení AMG. Vedle vzduchového odpružení pak třída E All-Terrain dostala také volič Dynamic Select s pěti různými režimy, včetně specifického nastavení s označením All-Terrain. Do prodeje novinka zamíří příští rok.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy