Britský Elemental RP1 dostal aerodynamiku F1

Elemental RP1 s vylepšenou aerodynamikou | foto: Elemental

Britská automobilka Elemental představila svou prvotinu během loňského ročníku goodwoodského automobilového Festivalu rychlosti. Tato malá společnost se blýskla i na letošním ročníku, kdy představila nejnovější verzi svého sporťáku RP1.

Ten je stále nabízen s dvojicí motorů EcoBoost od amerického Fordu. Slabší variantou je litrový tříválec s výkonem 180 koní, silnější motorizaci představuje dvoulitrový čtyřválec s výkonem 320 koňských sil.

Abychom našli novinky, kterými se nové RP1 chlubí, musíme nahlédnout na spodní stranu vozu. Inženýři Elementalu strávili poslední rok hledáním co nejefektivnější úpravy toku vzduchu kolem vozu. Snažili se zvýšit aerodynamický přítlak vozu, zároveň ale nechtěli na vůz přidávat velká křídla a podobné elementy. Rozhodli se proto vypůjčit si technologii, využívanou ve Formuli 1.

Tok vzduchu pod podlahou Elementalu RP1 | foto: Elemental

Na vůz byl nainstalován zcela nový spliter, který navazuje na plochou podlahu a zadní difuzor, urychlující tok vzduchu pod vozem. V důsledku rozdílu v rychlostech vzduchu nad vozem a pod vozem vytváří podlaha podtlak, který „přisucává“ vůz k vozovce.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy