Tesla je vyšetřována za první smrtelnou nehodu vozu s autopilotem

Tesla Model S | foto: Tesla Motors

A je to tady. První smrtelná nehoda vozu se systémem autonomního řízení je na světě. Má ji na svědomí Tesla s vozem Model S a celý případ asi bude dost komplikovaný.

Řidič Tesly Model S jel minulý týden po hlavní silnici v USA, přičemž měl zapnutý autopilot. Během jízdy mu však do dráhy vjel tahač s vlekem, čehož si řidič (bůh ví proč) nevšiml a zareagoval pozdě. Jenže to samé se stalo i samotnému systému autopilota.

Tesla zajela pod vlek, který zasáhl kolmo čelní okno a vůz doslova rozpáral. Výsledkem byla téměř okamžitá smrt řidiče. Podle dosavadních zpráv mělo na nehodě podíl i aktuální počasí, kdy do čelního okna pražilo velkou silou ostré slunce. Řidič ani autopilot tak nemuseli vlek vůbec vidět.

Celým incidentem se začal zabývat americký úřad NHTSA, který se bude snažit zjistit, proč systém autonomního řízení nezaznamenal překážku a nereagoval. Výsledek šetření má napomoci nejen objasnění nehody, ale i dalšímu vývoji autonomních systémů.

Zároveň se jedná o první smrtelnou nehodu Tesly Modelu S s aktivním autopilotem. Podle vyjádření výrobce zatím její vozy s autopilotem ujely 210 milionů kilometrů po celém světě, z toho jen v USA činila porce 151 milionů kilometrů. Za tu dobu se nestalo nic vážného, až defacto dnes. Sami jsme navíc zvědavi, jaký bude výsledek šetření a zda svůj díl viny ponese i sama Tesla.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy