Hyundai má už třetí kupé s motorem uprostřed, do výroby ale RM16 nezamíří

Hyundai RM16 je třetím pokračováním dvoumístného kupé s motorem uprostřed. | foto: Hyundai

Blížící se příchod prvního sportovního Hyundaie divize N znamená, že se různě po světě čím dál častěji objevují koncepty sportovních vozů se stylizovaným H ve znaku. Posledním příkladem je RM16, třetí evoluce dvoumístného kupé s motorem uprostřed.

Sága vozů se jménem Racing Midship (zkráceně RM) započala v roce 2014 na autosalonu v Busanu. Dvoumístné kupé vzhlědově vycházelo z Velosteru, což si o rok později zopakovala evoluce s označením RM15, představená v Soulu. Letos se hlavní jihokorejský autosalon vrátil do Busanu, představení Hyundaie RM16 bylo tedy nasnadě. Minimálně karosérie opět navazuje na Veloster, ačkoliv podle stylistických prvků, především pak v přední části, byste to možná ani nepoznali.

Na rozdíl od předchozích dvou podob zapracovali Jihokorejci na vzhledu, který tak více dává najevo, že patří do vznikající rodiny Hyundai N. Vidět je to na nasávacím otvoru nebo grafice na bočních částech vozu. V porovnání s předchůdci nabízí RM16 delší a nižší kapotu, užší světla a již zmiňovaný nárazník s velkým nasávacím otvorem. Co se nezměnilo, to je hliníkový prostorový rám, na němž karosérie z karbonem vyztužených platů sedí. Dvoumístný interiér na fotkách chybí, sportovní stavitelná sedadla ale Hyundai v tiskové zprávě zmiňuje.

Uprostřed uložený dvoulitrový přeplňovaný čtyřválec, pohánějící zadní kola přes šestistupňovou manuální převodovku, má výkon 300 koní a točivý moment 383 Nm. S přenosem výkonu pomáhá také elektronicky ovládaný samosvorný diferenciál, pořádný zvuk zajišťuje elektronicky řízený výfuk. Blíže neupřesněná hmotnost je rozdělena v poměru 43 ku 57 procentům ve prospěch zadní nápravy, mnohem zajímavější je však fakt, že těžiště leží méně než 500 milimetrů nad vozovkou. V sériové výrobě RM16 nejspíše neuvidíme, sám Hyundai ho bere jako testovací zázemí pro vybrané technologie. Ty by se ale v budoucnu mohly objevit v některém z modelů divize N.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy