Forester STI je snem nejednoho fanouška Subaru, v Evropě s ním však nepočítejte

Subaru Forester tS STI je snem nejednoho fanouška značky, k nám ale nepřijde. | foto: Subaru

Pro mnohé příznivce Subaru je Forester STI tajným snem, který si ale nikdy nesplní. Přestože SUV se znaky Subaru Tecnica International skutečně existuje, s levostranným řízením jej nepořídíte. A nic na to nezmění ani uvedení verze tS STI na australský trh.

Provedení tS je v současné generaci Foresteru tím úplně nejlepším a již ve standardu nabízí mnoho prvků s trojicí písmenek STI. Jenže na odiv to moc nedává, což ale není případ limitované série tS STI. Jako první si jistě všimnete specifického znáčku v masce chladiče, která má navíc typickou červenou linku a černou mřížku. Pak jsou tady upravené nárazníky, černá zrcátka, střešní spoiler a v neposlední řadě také 19palcová kola Enkei. Zvolit lze jeden ze tří laků karosérie – černá Crystal Silica, modrá WR a bílá Crystal Pearl.

Stranou zájmu nezůstal ani interiér s červeným prošíváním a čalouněním částečně ve stejném odstínu. Sportovně tvarovaný volant a hlavice řadicí páky mají samozřejmě také logo STI. Podvozek s novými tlumiči a upravenými pružinami sedí o 15 milimetrů blíže k vozovce, brzdy Brembo mají čtyřpístkové třmeny vpředu a dvoupístkové třmeny vzadu. Pod kapotou dvoulitrový čtyřválec o výkonu 240 koní v kombinaci s automatem CVT a pohonem všech kol.

Pravda, pohonné ústrojí nevzbuzuje takové nadšení jako běžný sedan s označením WRX STI, přesto by si nejeden nadšenec rád tohle auto minimálně vyzkoušel. Jenomže je k dostání jen s pravostranným řízením. V Japonsku už skoro dva roky, do Austrálie míří 300 exemplářů právě v těchto dnech. Cena jednoho je 54 990 australských dolarů (cca 956 000 korun).

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy