Caterham na steroidech, to je Donkervoort D8-GTO RS

Donkervoort D8 GTO RS | foto: Donkervoort

Automobily značky Caterham jsou pokračovatelem legendy z dílny Colina Champana, známé jako Lotus Seven. Na světě ale nalezneme mnoho dalších společností, které podobné vozy staví. Mezi ně patří český Kaipan nebo nizozemský Donkenvoort. Druhý jmenovaný ale kultovní sporťák v poslední době posunul na docela jinou úroveň.

Nizozemská automobilka Donkervoort byla založena v malé dílně roku 1978. Původní vozy se od ostatních kopií Lotusu Seven příliš nelišili. Postupem času Nizozemci upravili design vozu natolik, že jej s Lotusem Seven pojí již jen společný původ.

V roce 2008 byl představen na autosalonu v Ženevě Donkervoort D8 GT. O tři roky později byl představen model D8 GTO v aktuální generaci.

Pro letošní rok automobilka představila svůj dosud nejbrutálnější model. Ten nesa název Donkervoort D8 GTO RS.

Tato nizozemská brutalita je výsledkem dvouletého vývoje. Během toho se konstruktéři zaměřili na zlepšení aerodynamických vlastností vozu, včetně stylistických úprav designu přední části vozu, rozsáhlé úpravy podvozku. Ten neunikl přepracování zavěšení, tlumení, a dokonce i rozchodu kol, díky čemu dokáže vůz snadněji držet stopu.

Inženýři Donkervoortu neopomenuli ani pohonnou jednotku 2,5 TFSI od Audi. Na její úpravu přispěchali Donkervoortu na pomoc zaměstnanci společnosti Bosch, která je zodpovědná za nastavení nové dvojité spojky a systému Launch Control.


Aby řidič dokázal udržet stroj na uzdě, byl značně přepracován i brzdový systém.

Vozů v této specifikaci vznikne jen 40 kusů. Prodejní cena je stanovena na 151.173 € bez daně. (cca 4.100.000 Kč)Pokud se vám tato nizozemská šílenost zamlouvá neváhejte, více než polovina vozů je totiž již udána.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy