Australská Toyota překvapila svět, ukázala 86 s karosérií shooting brake

Toyota 86 Shooting Brake je funkční demonstrací toho, že Japonci nezapomněli dělat auta. | foto: Toyota

Toyota GT86 (někde prodávaná jen jako 86) rozhodně nepatří k prodejním šlágrům, tím možná posledním důvodem je ale omezená praktičnost. Přesto se při startu značkového šampionátu „osmdesát šestek“ v Austrálii představil shooting brake, odvozený od standardního kupé.

Nápad na shooting brake pochází od designového týmu značky z Austrálie, že by se ale mohly náčrty a hliněné modely „zhmotnit“ ve skutečný model nejspíše v plánu nikdy nebylo. Pak ale návrhy viděl v listopadu 2014 šéfinženýr projektu GT86/86 Tetsuya Tada, kterému se líbily tak moc, že nechal jeden „kombík“ ručně vyrobit v Japonsku.

Hlavní odlišností je oproti standardnímu kupé samozřejmě tvarování zadní části, respektive rovnější linie střechy. Tyto dva prvky tak umožnily nejen zvětšit zavazadlový prostor, ale zároveň i místo pro hlavy zadních cestujících. Navíc je nutné podotknout, že auto nevypadá vůbec špatně, ačkoliv je spojení Toyota 86 s praktickou karosérií na první pohled všelijaké.

Pokud si myslíte, že jde jen o nefunkční maketu, pletete se. V útrobách vozu je dvoulitrový čtyřválec typu Boxer o výkonu 200 koní, pohánějící zadní kola. 86 Shooting Brake byla dokonce testována na tratích japonské automobilky. I přes všechnu funkčnost a pozitivní fanouškovský ohlas se ale praktická 86 do sériové výroby nechystá.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy