Prodloužená třída E šlape na paty „eskovému“ Mercedesu, na délku má přes pět metrů

Prodloužený Mercedes-Benz třídy E dostal navíc 140 milimetrů. | foto: Mercedes-Benz

Kvůli vzhledu je nový Mercedes-Benz třídy E často označován jako menší třída S. Ono slovo menší navíc znamená jen a pouze rozměry, ve všem ostatním může limuzína vyšší střední třídy soupeřit s úplnou špičkou. A s představením varianty s prodlouženým rozvorem se „éčko“ k „esku“ nebezpečně blíží i rozměry.

Standardní třída E má na délku 4923 milimetrů a mezi nápravami 2939 milimetrů. To jsou hodnoty, patřící na špičku segmentu. Pro čínský trh však inženýři Mercedesu přidaly mezi nápravy dalších 140 milimetrů, čímž narostl rozvor na 3079 milimetrů a celková délka na 5063 milimetrů. Těží z toho výhradně pasažéři na zadních sedadlech, pro jejichž nohy je o 134 milimetrů více místa než doposud. A ačkoliv je vůz homologován jako pětimístný, většinu času bude nejspíše obsazen maximálně čtyřmi pasažéry.

Z prodlouženého rozvoru těží zadní cestující, Mercedes-Benz třídy E L. | foto: Mercedes-Benz

S tím ostatně Mercedes tak nějak počítá, protože zadní prostřední sedadlo lze sklopit do podoby multifunkční loketní opěrky. Ta obsahuje podsvětlenou úložnou schránku, USB port a držáky nápojů, za příplatek navíc může dostat dotykovou obrazovku (přes níž lze ovládat palubní infotainment Comand nebo i jiné funkce vozu), bezdrátovou nabíječku mobilních telefonů a vyhřívání. V přední části jsou potom dva 12,3palcové displeje pod společným sklem (od verze E 200), zastupující multimediální systém a přístrojovou desku, nebo dotykové plochy místo konvenčních tlačítek. Luxusní atmosféru dotvářejí dřevěné obklady, kožené čalounění a ambientní LED osvětlení v celkem 64 barvách.

Zvenku model s prodlouženým rozvorem poznáte podle trojúhelníkového okna v C-sloupku, emblému za tímto oknem a prodloužené linie střechy. Ta činí z vozu vzhledově poměrně svébytnou záležitost. Přední LED světla s diodami denního svícení mohou být nahrazena čočkami Multibeam LED s 84 samostatnými diodami v každém reflektoru. A do třetice LED diody, tentokrát v zadních světlech.

Bezpečnostní asistenty zastupuje u prodloužené třídy E standardní přednárazový systém, detekce únavy a pomocník při jízdě v prudkém bočním větru. Za příplatek bude dostupné poloautonomní řízení Drive Pilot a vyparkovávání prostřednictvím dálkového ovládání. Podobně jako v minulé generaci bude třída E s prodlouženým rozvorem dostupná pouze na čínském trhu, pro nějž bude produkci zajišťovat společná továrna Daimleru a domácí automobilky BAIC.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy