Maserati odhalilo SUV Levante, vzhledem připomíná Porsche Cayenne

Levante je historicky prvním sériovým SUV značky Maserati. | foto: Maserati

SUV od Maserati je jednou z nejočekávanějších novinek nadcházejícího ženevského autosalonu. Automobilka v letech 2003 a 2011 představila dvě verze konceptu Kubang, sériová výroba ale ne a ne přijít. Navzdory tomu se nakonec vůz z roku 2011 stal téměř věrnou kopií toho, co uvidíme v Palexpu. Akorát místo jména Kubang na zádi naleznete Levante.

Nutno podotknout, že mnoho informací Maserati ven zatím nepustilo. Z technických detailů víme pouze to, že podvozek bude mít pro Maserati typické sportovní jízdní vlastnosti, kombinované s větší jistotou při jízdě se sníženou přilnavostí. Všechny motorové varianty dostanou vzduchové odpružení a adaptivní tlumiče, stejné je to s pohonem všech kol Q4 a osmistupňovým automatem.

Všechny specifikace dostanou pohon všech kol a automat, Maserati Levante. | foto: Maserati

Díky úniku informací Vám ale můžeme přidat alespoň základní informace o motorech. Z benzínových jednotek bude dostupný třílitrový šestiválec s výkonem 350 nebo 430 koní – slabší akceleruje z 0 na 100 km/h za 6,3 sekundy a dosáhne na 243 km/h, silnější zvládne sprint na 100 km/h za 5,2 sekundy a vyvine maximální rychlost 264 km/h. Levante Diesel má pod kapotou rovněž třílitrový šestiválec, vzhledem k síle 275 koní ale zrychluje z 0 na 100 km/h za 6,9 sekundy a dosáhne jen na 230 km/h.

Vzhled prvního SUV v historii automobilky s trojzubcem je poněkud diskutabilní. Především zadní partie z některých úhlů až moc připomínají Porsche Cayenne. Hlavní roli v tom asi hraje tvar světlometů, spojených chromovanou lištou. Střecha končí poměrně výrazným spoilerem, čtyři koncovky výfuku už tak nějak k vozům sportovních značek patří. Zatímco zadní sloupek má tradiční logo trojzubce, v předních blatnících jsou tři nasávací otvory, objevující se u všech vozů Maserati. Zajímavé jistě budou bezrámové dveře. Přední části dominují nová zúžená světla, navazující na velkou chromovanou masku chladiče. Kulaté mlhovky jsou posunuty blíže hlavním reflektorům, dynamický vzhled dotváří výrazný splitter.

Kabina zůstala v rámci oficiálních fotek zatím nepřístupná, již zmíněný únik ale nabídl pohled na červenou kůží potažená sportovní sedadla, multimediální systém a karbonové dekory. Na více informací si budeme muset počkat pravděpodobně až do Ženevy. Už nyní je ale jisté, že Levante, jehož prodej začne na jaře, vzbudí množství protichůdných emocí…

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy