Tata Bolt Sport & Maruti Suzuki Baleno RS aneb indické války ostrých hatchbacků

Maruti Suzuki Baleno disponuje přeplňovaným litrovým tříválcem. | foto: Maruti Suzuki

Na právě probíhajícím autosalonu v Novém Dillí by to v jednu chvíli mohlo vypadat na „vražedný“ souboj sportovních hatchbacků domácí výroby. Na stánku Taty totiž slaví premiéru Bolt Sport, jen o kousek dále potom stojí koncepční Maruti Suzuki Baleno RS.

Pětidveřový Bolt Sport vznikl v kooperaci Taty a Jayem Automotives. Druhá jmenovaná firma se podílela především na nastavení přeplňované čtyřválcové dvanáctistovky pod kapotou 3916 milimetrů dlouhého modelu. Nutno však podotknout, že 110 koní mezi 5300 - 5500 ot./min a 170 Nm mezi 3000 - 3800 ot./min nejsou nikterak oslnivé hodnoty. V kombinaci s pětistupňovou manuální převodovkou také stačí na zrychlení z 0 na 100 km/h za 12 sekund. A tuto hodnotu nevylepšily ani posílené kotoučové brzdy na všech kolech nebo snížený a přitvrzený podvozek.

Bodykit karosérie zahrnuje přepracované nárazníky (vzadu s difuzorem), nástavce prahů a výrazný střešní spoiler. Oproti sérii bylo také ztmaveno pozadí světlometů, místo log Taty zaujalo stylizované S a blatníky vyplňují 17palcová litá kola. Kabinu od série odlišují červené rámečky výdechů ventilace, sportovní kožený volant s prošíváním červenou nití a upravená hlavice řadící páky, jak jinak než s červenými detaily a prošíváním. Sedadla mají sportovnější tvarování, totéž se dá říct i o pedálech. Prodej Boltu Sport by měl začít ještě v letošním roce.

To Maruti Suzuki Baleno RS je prozatím jen konceptem, byť blízkým sériové výrobě. Logicky tak nemáme přesná technická data, vůz vystavený na Auto Expo nicméně má pod kapotou přeplňovaný litrový tříválec Boosterjet, který najdeme také pod kapotou evropského Balena. Podle serveru Indianautosblog.com se s „naší“ specifikací shoduje také výkon 112 koní a točivý moment 170 Newtonmetrů.

Vnější vzhled Balena RS determinují především agresivnější nárazníky, vzadu samozřejmě s výrazným difuzorem. Upravena byl také maska chladiče se strukturou včelí plástve, na víku pátých dveří nechybí decentní střešní spoiler. Černá litá kola dobře ladí s tmavými sloupky karosérie i tmavě modrou barvou konceptu. Uvnitř se oproti evropské specifikaci nezměnilo vůbec nic a dá se předpokládat, že to tak zůstane až do sériové produkce. Ta by měla být spuštěna v „nejbližší době.“

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy