Tata Nexon je SUV evropského střihu, proti němu stojí Juke a spol.

Nexon je nejnovějším SUV indické Taty, na mušce má i evropskou konkurenci. | foto: Tata

Před dvěma roky se Tata prezentovala konceptem Nexon, což byl poměrně stylový crossover s proti sobě se otevírajícími dveřmi. Ty tedy sériové provedení postrádá, jinak se ale od koncepčního modelu zase tolik neliší. Mohla by tak indická automobilka konečně prorazit i v Evropě?

Vzhledem karosérie Nexon rozhodně neurazí. Přední části dominuje maska chladiče, na níž plynule navazují hlavní světla s LED diodami denního svícení. Reflektory v sobě mají také zakomponovanou černou i stříbrnou linku, jimiž je maska ohraničená. Světlou výšku 200 milimetrů zdůrazňuje plastové obložení nárazníků a blatníků, ty přitom vyplňují 16palcová litá kola.

Zadní část dostala světla s čirou optikou, Tata Nexon. | foto: Tata

Hodně zajímavá je bílá linka pod bočními okny, na níž vizuálně navazuje stejně barevná lišta v pátých dveřích. Ty se chlubí relativně malým oknem a čirou optikou LED diodových světel. Celkově povedený vzhled podtrhuje dvoubarevné lakování v kombinaci modré a šedé.

Uvnitř je Nexon překvapivě hodně moderní a především přehledný. Na středové konzoli není zbytečně mnoho tlačítek, její vrchol „zdobí“ volně stojící 6,5palcová obrazovka multimediálního systému Harman. Jeho součástí je nejen navigace, ale také hlasové ovládání a audiosystém s osmi reproduktory s prostorovým zvukem. Čistě designovou záležitostí je stříbrný dekor palubní desky, ladící se stejně „osvěženým“ středovým tunelem.

Pod kapotou se objeví přeplňovaná zážehová dvanáctistovka nebo naftová patnáctistovka. Ta se chlubí výkonem 110 koní a točivým momentem 260 Nm, kombinována bude se šestistupňovou manuální převodovkou. Její součástí jsou tři režimy nastavení. Prodej se rozběhne během letošního roku, evropskou premiéru můžeme s velkou pravděpodobností očekávat již za měsíc v Ženevě.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy