UAZ Hunter to ještě nebalí, ruský nezmar zvítězil nad legislativou

Ještě začátkem roku to vypadalo, že kvůli legislativě UAZ Hunter letos skončí. | foto: UAZ

Ještě na začátku letošního roku to vypadalo, že se vedle Land Roveru Defender rozloučíme i s UAZem Hunter, tedy dalším terénním nezmarem, jehož kořeny sahají do hluboké minulosti. Vedení ruské automobilky však tento krok nakonec přehodnotilo, a tak si i navzdory stále přísnějším nárokům na bezpečnost a emise koupíme vůz se základem v typu 469 také příští rok.

Důvodem, proč měl Hunter svou pouť zakončit letos v prosinci, byly stále větší nároky na bezpečnostní výbavu (ABS a airbag řidiče ve standardní výbavě) a nutnost plnit emisní normu Euro 5. Oboje mělo začít platit od 1. ledna příštího roku. Jak se ale často a s oblibou říká, v Rusku je všechno tak trochu jinak.

Proto bylo už v říjnu rozhodnuto, že automobily kategorie M1G, kam spadá i Hunter, budou muset Euro 5 plnit až od 1. ledna roku 2017. Povinnost mít ve výbavě ABS sice zůstala i nadále, podle slov zástupců automobilky však jeho absenci vyřeší na začátek února chystaný facelift, v jehož rámci dojde na kvalitnější palubní desku nebo klimatizaci.

Příští rok čeká ruského nezmara facelift, přidávající nové bezpečnostní i komfortní prvky. | foto: UAZ

A airbag řidiče? Podle předpisů jej povinně musí mít vozy, vybavené systémem automatického přivolání pomoci ERA-GLONASS. UAZ navíc v předpisu našel mezeru, která říká, že pokud má auto nad 2,5 tuny, sedadlo řidiče je 700 mm nad vozovkou a místo automatického volání je přítomno tlačítko alarmu, pak není airbag nutností.

To vše znamená, že Hunter zůstane ve výrobě minimálně ještě příští rok. A to i navzdory padajícímu zájmu zákazníků. Přesto je vysoce pravděpodobné, že rok 2016 bude pro ruského nezmara tím úplně posledním. Pod kapotou nejspíše přežije 2.7litrový benzínový motor o výkonu 128 koní i diesel o objemu 2.2 litru s výkonem 113,5 koní.

Zdroj: autoreview.ru

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy