Další předokolka BMW je na obzoru, tentokrát s karosérií sedan

Bronzová metalíza mění v různých úhlech svou barvu, BMW Concept Compact Sedan. | foto: BMW

Že bude příští BMW řady 1 vybaveno pohonem předních kol a jednou z možností bude též karosérie sedan, víme již delší dobu. Na autosalonu v čínském Guangzhou se pak tyto spekulace zhmotnily v realitu, ačkoliv je tedy Concept Compact Sedan pořád jen konceptem.

Design kompaktního sedanu je ale podle stupně dotažení jednotlivých dílů karosérie velice blízko konečné podobě. Velký důraz byl kladen na optické rozšíření karosérie, proto tvar světlometů s LED prstenci opticky směřuje k velkým ledvinkám, zatímco nárazník je rozdělen do tří částí. Zadní reflektory využívají rovněž světelných diod, svým tvarem možná nejvíce připomínají limuzínu řady 7.

LED diody i v zadních reflektorech, BMW Concept Compact Sedan. | foto: BMW

Velice dobře se v Mnichově povedlo vyřešit u sedanů často problematické ztvárnění zadních partií. Linie střechy elegantně klesá až k víku kufru, jehož zakončení tvoří odtoková hrana. Vpředu naopak vynikne dlouhá kapota, typická pro vozy BMW. Profil dále doplňuje výrazný prolis a 20palcová kola s dvoubarevným lakováním, schovaná do vytažených podběhů. Bronzová metalíza Liquid Metal zásluhou jemných pigmentů mění v závislosti na úhlu dopadu světla své odstíny mezi tmavými a světlými, čímž maximalizuje trojrozměrný efekt samotného designu.

Kabina je orientovaná na řidiče, a to nejen díky natočení středové konzole, ale také barevnému head up displeji s výklopným štítkem, promítající nejdůležitější informace do jeho zorného pole. Pocitovou šířku interiéru podporují horizontální linie i plynulý přechod palubní desky do výplní dveří. Multimediální systém dostal 8,8palcovou obrazovku, vybrané ovladače operují pouze na základě dotyku.

Anatomická sedadla jsou čalouněná kůží Nappa a kombinují odstíny Ivory, Grey Brown a Muted Brown s kontrastními pruhy v oranžové Velocity Tulip. Palubní deska je laděna do světlých tónů, podsvícení potom obstarává oranžová. Vzadu je místo pouze pro dva cestující na samostatných sedadlech, pocitovou vzdušnost jim přidává panoramatická střecha. Cestující na těchto sedadlech mají k dispozici rovněž vlastní výdechy klimatizace.

O technice konceptu se BMW nezmiňuje, téměř jisté je ale použití platformy UKL v kombinaci s přeplňovanými zážehovými tříválci. Do prodeje by sériová podoba tohoto konceptu měla zamířit zhruba za rok.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy