Yamaha přesedlala na čtyři kola, její sporťák váží jen 750 kilo

Inspirace vozy formule 1 je zjevná především v zadní části, Yamaha Sports Ride. | foto: Yamaha

Až na pár výjimek se zatím japonská Yamaha soustředila na výrobu motocyklů nebo nanejvýš čtyřkolek. Na spočítání automobilů v historii této společnosti by Vám tak stačily prsty zasloužilého dřevorubce, ani jeden to navíc nedotáhl dál než do fáze prototypu. S příchodem kupé Sports Ride by se ale mohly dosavadní zvyklosti změnit.

Nenechte se zmást, Yamaha Sports Ride je pořád jen konceptem, který navíc vznikl za úctyhodných pět měsíců. Jeho základem je karbonové šasi iStream Carbon, což je další vývojový stupeň technologie iStream, použité už u konceptu MOTIV.e. Tehdy však byla místo karbonu nosným materiálem skelná vlákna.

Tvůrcem šasi iStream, a tedy i základu nového kupé, je Gordon Murray. Ano, je to ten samý Gordon Murray, stojící za McLarenem F1. A právě díky jeho konstrukci se povedlo stlačit hmotnost auta, při délce 3900 mm, šířce 1720 mm a výšce 1170 mm, na parádních 750 kilogramů.

Na délku má kupé jen 3900 mm, Yamaha Sports Ride. | foto: Yamaha

Z vzhledem automobilu stojí Dezi Nagaya, který zkombinoval prvky motocyklové školy s detaily vozů formule 1. Druhou skupinu reprezentuje například tvar přední části, uprostřed zadní části umístěné koncovky výfuku nebo do nárazníku zakomponované třetí brzdové světlo. Atypické je rovněž výrazné prosklení kabiny nebo použití několika barevných odstínů.

Motocyklový svět zase bezpečně poznají nadšenci ve dvoumístném interiéru. Ten dokonce zašel tak daleko, že by se nemusel bát dávat lekce z minimalismu. Mezi materiály tu hraje prim hnědá kůže, doplněná o kovové nebo karbonové plochy. Zajímavé je umístění trumpety za hlavovou opěrku sedadla spolujezdce.

Ani slovo nepadlo o pohonné jednotce, většina zahraničních médií nicméně předpokládá použití litrového tříválce z již zmiňovaného konceptu MOTIV.e, jehož výkon by se mohl pohybovat někde mezi 71 - 82 koňmi.

Případná sériová výroba je zatím ve hvězdách, ale po neúspěchu s modelem OX 99-11, který zabila japonská ekonomická krize na začátku devadesátých let by se Sports Ride na silnice klidně za pár let vydat mohl.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy