Německá vláda vyhlásila kontrolu všech nových naftových Volkswagenů

Snad celým světem hýbe obří skandál automobilky Volkswagen, která podváděla při testech emisí. Vyšlo totiž najevo, že instalovala do všech naftových verzí s motorem 2.0 TDI Clean Diesel "chytrou" řídící jednotku motoru. Ta dovedla poznat, že vůz prochází laboratorními testy měření emisí a motor poslala do "speciálního" režimu.

Celá věc má nyní dopad i v mateřském Německu. "Nařídil jsem spolkovému úřadu pro motorová vozidla, aby okamžitě zajistil přísné a specifické překontrolování naftových modelů VW nezávislými odborníky," řekl v rozhovoru pro deník Bild německý ministr dopravy Alexander Dobrindt. 

Americká agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) minulý pátek totiž obvinila Volkswagen, že do celé řady modelů VW s naftovým motorem 2.0 TDI Clean Diesel instaloval speciální software řídící jednotky. Ten poznal testování zkušebny a na krátkou dobu omezil hladinu vypouštěných oxidů dusíku, díky čemuž se povedlo značce získat příznivé výsledky.

V reálu přitom vozidla vypouští do ovzduší mnohonásobně víc oxidů než je povoleno. Volkswagen je tak díky celé aféře povinnen stáhnout z trhu v USA přes půl milionu aut a hrozí mu pokuta ve výši 18 miliard dolarů. VW navíc již sdělil všem americkým dealerům, aby zastavili prodej všech dieselových vozů s tímto motorem.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy