Poloviční Fabia RS? 1,2 TSI s výkonem 122 koní

Nová Fabia se zřejmě nedočká sportovní verze RS a tak musíme vzít za vděk každým náznakem sportovnosti, nebo i jen zvýšeného výkonu.

Společnost BSR mnozí znáte. Upravuje modely rozličných značek, domácí Škodovku nevyjímaje. Nedávno si tamní pracovníci vzali do parády Fabii. Možná kvůli nevyslyšeným prosbám o Fabii RS, možná jen kvůli přáním o silnější motorizaci.

Každopádně upravili nejsilnější agregát v nabídce, tedy 1,2 TSI s výkonem 81 kW a 175 Nm točivého momentu. Výsledek je 122 koní (89 kW) a 191 Nm točivého momentu. Není to kdo ví jak velký nárůst, ale jedná se snad o první „chiptuning“ trojkové Fabie.

Nebude to dlouho trvat a další společnosti přidají svou troškou do mlýna. Reálně odhadujeme, že z 1,2 TSI vydolují úpravou řídící jednotky okolo 95-100 kW. Už starší „slabší“ 77 kW 1,2 TSI umí vyladit na 93 kW a 215 Nm.

Vyvstává otázka, jak se takový zákrok odrazí na životnosti. Především se jedná o spojku, ale i převodovku, čepy a setrvačník. Pro cílovou skupinu, tedy ty, kteří chtějí co nejsilnější motor, tyto fakta nejsou až tak důležitá, jako to, že budou mít o 11 koní více.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy