Kdo pomůže Toyotě se stavbou druhé generace GT86? Subaru to určitě nebude!

Toyota GT86 | foto: Toyota

Toyota přiznala, že spolupráce s Automobilkou Subaru pro ní nebyla vůbec snadná. Pro jeho nástupce ale nešla daleko. Druhá generace vznikne opět GT86 ve znamení spolupráce dvou japonských automobilek.

Zadokolky GT86 a BRZ jsou dvojčata, která vznikla jako koncept již v roce 2009. Svou prodejní premiéru si odbyla v roce 2012 a prodávají se doposud. Výše prodejů ale není taková, jakou si Subaru a Toyota představovaly.

Není tak divu, že se obě automobilky již poohlíží po nástupcích. Změnou ale bude, že druhá generace těchto vozů již nebude výsledkem spolupráce Toyoty a Subaru.

Nedávno jsem přinesli článek, s vyjádřením Subaru ohledně budoucnosti BRZ. Ta se nesla hlavně ve znamení nutnosti navýšení výkonu motoru.

Toyota chce kráčet podobným směrem. Uvažuje tedy o přidání turbodmychadla. Je ale otázkou, jaký motor bude vůbec využitý. Toyota totiž koketuje s Mazdou. Je tedy možné, že by budoucí GT86 ukrývala pod svou kapotou motor SkyActiv od Mazdy.

O motoru od Mazdy se zatím hovoří pouze tiše. Jiné je to ale s podvozkem. Většina zdrojů totiž uvádí jako prakticky jisté, že nová GT86 bude stát na podvozku Mazdy MX-5. Což vlastně dává smysl. Mazda MX-5 je v zásadních věcech velice podobná GT86.

Nedávno se také objevila informace, že GT86 bude také v budoucnu využívat systém KERS. Světové premiéry by se měla nová GT86 dočkat již v roce 2017. Bude se ale jednat pouze o koncept. Na sériovou verzi si budeme muset počkat do roku 2020.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy