Létajícího automobilu Terrafugia TF-X se dočkáme již brzo!

Terrafugia TF-X by se mohla na silnicích i ve vzduchu objevit již v roce 2021. | foto: youtube.com

Létající automobily už dávno nepatří jen do žánru sci-fi. Stačí nahlédnout do sousedního Slovenska, kde se pilně pracuje na létajícím automobilu (nebo pojízdném letadle?) Aeromobil.

Mezi společnosti, které věří, že svět zítřka bude plný létajících automobilu patří i americká firma Terrafugia. Ta byla založena v roce 2006 a má za sebou již několik úspěchů. Mezi ně patří hlavně stroj s názvem Transmition.

Jedná se o malé letadlo, které dokáže složit svá křídla, dostat se po vlastní ose na letiště, zde křídla roztáhnout a zamířit k výšinám. Ač se vzhledově opravdu jedná o malé letadlo se skládacími křídly je výrobcem prezentován jako létající automobil.

Nás ale zaujalo nové video, ve kterém společnost Terrafugia prezentuje vizi svého budoucího modelu. Ten ponese název TF-X a nutno říci že již mnohem více působí jako opravdové létající auto. Tento stroj bude využívat dvojici elektromotorů pohánějící překlopné rotory na konci skládacích křídlech. Díky tomu, bude vůz schopen vzlétat i přistávat jako helikoptéra a přitom létat jako klasické letadlo. Tato koncepce tak značně připomíná slavný americký stroj Boing V-22.

Možná se celá tato vize zdá jako hudba daleké budoucnosti. Terrafugia ale prohlašuje, že TF-X bude v prodeji již na konci roku 2021.

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy