Audi R8 říká ANO turbodmychadlu

Audi R8 V10 | foto: Audi

Po vzoru Ferrari 488 se i ultimativní supersport od Audi podvolí trendu a dorazí s přeplňovaným motorem.

Druhá generace R8 navzdory tomu, že jde stále o žhavou novinku, brzy dostane nový agregát. Vedle atmosféricky plněných vidlicových desetiválců přibude uživatelsky přívětivější alternativa.

Podle vedení automobilky není točivý atmosférický desetiválec ideálním motorem. Je hlučný, surový, prostě takový, jaký by měl v supersportu být. Jenže jak už to bývá, supersporty si nekupují ti, pro které by takový motor byl zázrak, ale ti, kteří na to mají. A ti chtějí: „aby to táhlo vodspodu, mělo to ten kopanec, aby to taky bylo silný a řvalo jen, když zapnu tlačítkem tu funkci“.

Tento krok automobilky jen logicky reaguje na trh a jeho požadavky. Takový supersport musí vypadat dravě, mít okamžitě dostupný výkon, jakmile se sešlápne plyn a to je asi tak všechno. Ostatní důležité atributy zůstávají opomenuty, stejně jako charakter atmosférického motoru.

Stále ale ještě nevíme, jaký motor nám Audi naservíruje do R8. Bude to nový dvakrát přeplňovaný šestiválec? Nebo přepracovaný pětiválec 2,5 TFSI? Kdo ví, každopádně tohle nejsou jen plané řeči a Audi to s přeplňovaným motorem myslí smrtelně vážně.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy