McLaren P1 GTR odhalen, nabízí výkon 1000 koní

O víkendu se v Pebble Beach v Kalifornii ukázal nejsilnější McLaren všech dob, kterým je na okruhy určený P1 GTR.

Jedná se ultimitativní verzi P1, která chce navázat na historicky úspěšný McLaren F1 GTR. Oproti svému "obyčejnému" sourozenci se GTR dočkalo jiného předního nárazníku s upravenými předními vstupy pro přívod vzduchu k chladičům. Dále se mezi změny řadí upravené podběhy, širší přední rozchod kol a aktivní klapky umístěné před předními koly. Vzadu je k nepřehlédnutí velké přítlačné křídlo a velký difuzor generující větší přítlak pro zadní kola.

Co se týče výkonu, tam je to doslova extrém. Vůz dostal posílené hybridní pohonné ústrojí, které obsahuje motor  oobjemu 3,8 litru V8 biturbo a elektromotory. Díky technikům McLarenu se podařilo výkon vyhnat až na 1 000 koní. Díky přepracované aerodynamice se zychlení z 0 na 100 km/h odehraje nejpozději za 2,8 sekundy. Jaká je maximálka výrobce zatím neprozradil, ale jedná se okruhový speciál, tudíž zde větší roli hrají jiné parametry.

P1 GTR je obut na 19" kola se závodními slicky, které přímo tento model vyvinula společnost Pirelli.  Sportovní podvozek je snížen na maximum a nižší podvozek už u žádné jiné verze McLarenu P1 nenajdete. Do prodeje se britská bestie dostane v průběhu příštího roku, přitom se dostane jen na 25 až 30 zákazníků, více McLaren zřejmě nevyrobí.  A ptáte se na cenu? Ta za každý kus bude činit 1,98 milionu liber, což je lehce přes 65 milionů Kč.

zdroj: McLaren, autoexpress.co.uk

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy