Nový Mercedes-Benz S63 AMG Coupé: 585 koní a zrychlení na stovku zvládne za 3,9 s

mercedes-benz s | foto: Mercedes-Benz

Nedávno Mercedes představil nové kupé odvozené z luxusní třídy S, které bude zřejmě nástupcem třídy CL. Nyní přichází jeho velmi ostrá AMG verze.

Srdcem tohoto kupé je osmiválcový dvojitě přeplňovaný 5,5 litrový motor, který je jak je to u AMG zvykem, vyráběn ručně jedním inženýrem, který se pak na motor podepíše. Tento agregát dodává autu obrovskou sílu. Vyvine až 430 kW (585 koní) a točivý moment dosahuje obligátních 900 N.m, které se přenášejí buďto jen na zadní kola, nebo na všechny čtyři pomocí systému 4Matic. Zrychlení z 0 na 100 km/h v případě pohonu všech kol, trvá pouhých 3,9 sekund, v případě pohonu jen zadní nápravy zdolá stejnou rychlost o 0,4 sekundy pomaleji. 

Osmiválcové biturbo je spřaženo s automatickou sedmistupňovou převodovkou AMG SPEEDSHIFT MCT. Jde vlastně o takovou sportovní verzi známého 7G-Tronicu Plus se spojkou, místo hydrodynamického měniče. Zároveň bude nabízet trojici režimů řazení (Controlled Efficiency, Sport a Manual).

Podvozek pro verzi s pohonem zadních kol bude použit sofistikovaný Magic Body Control, který monitoruje pomocí kamer silnici před vozidlem a v závislosti na aktuální stav mění charakteristiku tlumení. Verze s pohonem všech kol 4Matic dostane vzduchový podvozek Airmatic. Nově však bude k dispozici inteligentní systém, který bude vůz v zatáčkách naklánět (podobně jako se naklání třeba motorkář). S63 AMG Coupé bude tak schopno udělat protináklon karoserie až o 2,5 stupně a tím zvýšit stabilitu a zároveň snížit dopad bočního přetížení na posádku. Naklánět se bude v rychlostech od 30 do 180 km/h. 

I hmotnost se snížila a to i přes skutečnost, že je nové S63 AMG Coupé silnější a vybavenější než předchůdce CL63 AMG. Rozdíl je nezanedbatelných 65 kilogramů. Automobilka tohoto snížení váhy dosáhla použitím lithium-iontového akumulátoru, nových kovaných disků R19 AMG, výkonnými a lehkými keramickými kotouči, čímž snížila hmotnost neodpružené hmoty a tak zlepšila i jízdní vlastnosti. Všechny tyto vylepšení, vedou k poměrné hmotnosti 3,4 kg na jednoho koně výkonu. 

Mercedes-Benz S63 AMG Coupé bude mít světovou premiéru v dubnu na autosalonu v New Yorku. Poté začne automobilka přijímat objednávky na verzi s pohonem všech kol 4Matic a v průběhu června také na verzi s pohonem zadních kol. První majitelé se svých S63 AMG Coupé dočkají ve třetím čtvrtletí letošního roku.

Zdroj: Meredes-Benz

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy