Ford KA budoucí generace dostane novou koncepci

ford ka | foto: Ford

Současná generace malého vozidla Ford Ka se netěší moc velkému obdivu a jeho prodeje nejdou podle představ automobilky.

Současná generace malého vozidla Ford Ka se netěší moc velkému obdivu a jeho prodeje nejdou podle představ automobilky. 

Proto se vedení Fordu rozhodlo u budoucí generace pozměnit jeho koncepci, což znamená, že se z třídveřového vozítka stane plnohodnotný pětidveřový vůz. 

Nový model Ka můžeme očekávat již příští rok a vycházet by měl ze svého sourozence pro rozvojové trhy, kterým je Ford Figo. Jeho platforma, kterou nové Ka převezme, bude pro změnu pocházet Fordu Fiesta minulé generace. Pro dosažení bezpečnosti bude tato platforma patřičně zpevněna vysokopevnostní ocelí a zároveň se bude vyznačovat úbytkem na váze.

Ford chce dosáhnout co nejmenší hmotnosti u nového Ka, a to hlavně s ohledem na spotřebu modelu. Pod jeho kapotou se objeví 1.0 litrový tříválcový motor, a to jak v atmosférické, tak i v přeplňované verzi. Jako konkurenta ve spotřebě si automobilka vybrala německý mini vůz Volkswagenu Up!, který dokáže jezdit opravdu za velmi nízké náklady.

Nová generace Fordu Ka se objeví v průběhu příštího roku a magazín Auto Express odhaduje základní cenu ve Velké Británii na 8500 liber (v přepočtu 257 000 Kč). Jak na tom bude Ka v Evropě, to doposud není známo. 


 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy