Smart FourJoy - další pokus pro čtyři

Smart | foto: Smart

Smart připravuje novou variantu většího modelu schopného pojmout více než dvě osoby. Délka i tak nepřesáhne čtyři metry.

Smartu se již jednou snaha o expanzi velmi vymstila. Před několika lety mimo jiné i kvůli ní málem zkrachoval a musel ořezat nabídku na jediný vůz, který vynášel, tedy na mikroauto ForTwo.

Nyní jsme o několik let dále a Smart chce opět dobývat ztracená území. První pokus byl vytvořen ve spolupráci s Mitsubishi a technický základ ForFour tak byl v Mitsubishi Colt. Nyní ale má Mercedes k dispozici platformu pro menší vozy, takže nový ForFour má z čeho vycházet i v domácí stáji.

koncept se prozatím jmenuje FourJoy a je stylizován jako ideální vůz pro "skejťáky". Nabízí proto místo pro přilby, na střeše našly své místo dva skateboardy. V jejich útrobách nalezneme elektromotor, takže ani po vystoupení z auta není třeba se příliš namáhat.

Když jsme u elektřiny - koncept je, jak tomu dnes bývá, kompletně elektrický. Elektromotor má výkon 75 koní a baterie o kapacitě 17,6 kWh vydrží vůz živit po trase dlouhé sto kilometrů. Z rychlonabíječky je možné doplnit baterie během hodiny, domácí nabíječce to bude trvat asi sedm hodin.

Malý vůz se snaží hrát na bezpečnost, proto tu máme integrovanou ochrannou klec nazvanou Tridion. Na konceptu je díky vyleštění do vysokého lesku zvláště patrná. Jejím úkolem je uchránit dostatečně veliký prostor pro posádku v případě nárazu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy