Mini Vision ukazuje třetí generaci prestižního retrovozu

MINI | foto: MINI

Nová generace Mini se má představit ještě letos. Automobilka proto vypouští koncept, který má budoucí vzhled naznačit.

Již třetí novodobé Mini se samozřejmě nemůže odchýlit od vzhledu, který byl již před více než 50 lety dán původními Mini od BMC. Tehdy šlo o levný mikrovůz pro nejširší vrstvy. Dnes je Mini prémiovou retro značkou a za své počiny si nechá dobře zaplatit. I přes vyšší cenu je však novodobé Mini velmi úspěšné, což stvrzuje již třetím pokračováním svého nejdůležitějšího modelu - Mini, které by mělo po sedmi letech nahradit současnou generaci. 

Mini Vision je předprodukční koncept, který by měl být poměrně blízký sériovému vozu. Je tedy patrné, že se nezmění tradiční "kukuč" se dvěma kulatými a hravými světlomety, mezi kterými se nachází mezera pro vstup vzduchu do motorového prostoru. Třetí generace využije pojetí bližší originálu, tedy jednoho celistvého vstupu namísto dvou umístěných nad sebou.

Jen málo se naopak změní na tradičním, plastovém olemování blatníků a revoluci nečekejme ani na zádi. Identifikovatelná by však měly být větší zadní lampy. Z druhé generace se přenese sportovní prvek v podobě výrazných, uprostřed umístěných výfuků. 

Největší revoluce se koná v interiéru. Tachometr se poprvé přesouvá z pozice uprostřed před řidiče. Centrální tachometr jako prohřešek proti ergonomii využívalo Mini kvůli odkazu na původní legendu. Designeři to pro třetí generaci vymysleli šalamounsky - velké kolo uprostřed ponechali, ale udělali z něj místo pro obrazovku zábavního systému. 

Za pozornost pak stojí detaily, jako jsou gumy ve výplních dveří, které mají za úkol podržet příruční potřeby. Křížení gum je navrženo tak, aby připomínalo britskou vlajku. Naopak vidět není matriál, ze kterého je vůz vyroben. Jde o inovativní kompozit, který svou strukturou připomíná textilii. Má být skvěle tvarovatelný.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy