Škoda Rapid Spaceback oficiálně představena

škoda rapid | foto: Škoda Auto

Škoda představila druhou karosářskou variantu svého cenově dostupného vozu Rapid. Nejde o kombík, ale ani o hatchback - jde o něco mezi tím.

Škoda svým nejnovějším počinem stvořila něco mezi hatchbackem a kombíkem, podobně jako to již delší dobu dělá Audi u svého modelu A3. Rapid je však odvozen od sedanu (přesněji liftbacku). Přerody z něj přitom obvykle probíhají dvojím způsobem - buď zachováním délky a naroubováním prodloužené hodní části karoserie na stávající spodní část, nebo naopak zkrácením na úroveň okna sedanu. Takto vzniká kombík či hatchback.

Když se ovšem automobilka nemůže rozhodnout, vznikne něco mezi. Podobně jako u Rapidu Spaceback. Ten je o 18 centimetrů kratší než liftbacková varianta, avšak vrchní část automobilka alespoň opticky nafoukla o něco více, než je u obvyklé a chce tak vytvořit dojem více se blížící kombíku.

S délkou 430 centimetrů Spaceback útočí proti většině hatchbacků, na našem trhu zejména proti úspěšným dvojčatům Hyundai i30/Kia cee'd, které jsou téměř přesně stejně dlouhé, a proti kterému Škoda dosud nenacházela žádnou přesvědčivou zbraň.

U Škody lze očekávat velmi tradiční preference objemu kufru, a proto se nelze divit velmi zajímavé hodnotě 415 litrů, což je sice méně než 550 litrů u liftbacku, avšak například výše zmíněné korejské duo poráží o dobrých 40 litrů.

Nabídka motorů bude přejata z varianty liftback, pod kapotou tak najdeme tři motory o objemu 1,2 litru, první bude nepřeplňovaný s výkonem 75 koní, nabídka pak stoupá přes jeho přeplňované varianty k výkonům 85 a 105 koní. Na vrcholu pak stojí přeplňovaná 1,4 o výkonu 122 koní.

Diesely zastoupí dvě varianty motoru 1,6, jejich výkon je 90 a 105 koní.

Novinka půjde do prodeje měsíc po zářijovém představení ve Frankfurtu. 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy