BMW i3: v USA za 40 000 dolarů (cca 800 000 korun)

bmw i3 | foto: Archiv AutoRoad.cz

Elektrický pohon má svou cenu. Aktuální předpovědi hlásají cca 40 tisíc dolarů za základní verzi

Ještě nebyl ani oficiálně představen, množství zvěstí, polopravd a údajně podložených informací, je však již nyní tolik, že by se za ně nemuselo stydět i kdejaké Ferrari či jiný luxusní supersportovní vůz. Elektromobil, procházející v současné době řadou posledních zkušebních testů, které mají hatchback uvést do sériového a produkčního stavu, se již brzy objeví na prodejnách, výstavkách a v showroomech oficiálních dealerů.

Víme, že malý elektromobil karoserie hatchback, ujede v základní verzi cca 160 km, což je oproti konkurenci relativně málo. Nový Nissan Leaf či produkty značky Tesla, udávají dojezdovou schopnost kolem 335 km i více, proto se záhy objeví i druhá verze s dojezdem 300 km na jedno nabití.

125 kW elektrický agregát s točivým momentem 250 N.m, nabídne vzhledem k rozměrům a předpokládané váze, svižné svezení. Doplňkový spalovací dvouválcový motor společnosti Kymco z motocyklu o objemu 0,65 l, napomůže cílenému většímu dojezdu, lepším akceleračním a jízdním vlastnostem. Na jízdní vlastnosti cílí i nová speciální konstrukce pneumatik, která napomůže kromě výše zmiňovaného i nižší hlučnosti a spotřebě energie.

Oficiální cenu prozatím neznáme. Dřívější zvěsti hovořily o cenovém štítku, jehož hodnota udávala 35 000 dolarů. Aktuálně se uvádí cca 40 000 dolarů. Zmíněná hodnota však není konečnou zákaznickou cenou. Ta se má díky vysokým dotacím pohybovat kolem 32 500 dolarů, tedy v přepočtu 638 000 korun. Nejednotnost zemí EU, rozdílné názory na zelenou energii, elektromobily, s sebou nesou zcela jinou cenu. Nepřekvapí tak částka kolem jednoho milionu korun.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy