Volkswagen e-up! jde do výroby, slibuje dojezd 150 km

volkswagen up | foto: Volkswagen

Volkswagen posílá do sériové výroby pidivůz up! s elektrickým pohonem. Nazývá ho e-up! a nabízí relativně slušné parametry.

Volkswagen se svým e-up!em přichází do docela nešťastné doby. Elektromobily netáhnou, neboť trh stagnuje a zákazníci se kloní ke konzervativnějším variantám nákupu. Zároveň však z druhé strany tlačí evropské regulace přikazující snížení průměrných emisí oxidu uhličitého, čehož lze při existenci větších vozů jako je Touareg nebo Phaeton dosáhnout jedině zapojením elektřiny.

Volkwagen e-up! vychází z klasického up!u, avšak na místo spalovacího motoru se dostal motor elektrický. Jeho maximální výkon je 82 koní, díky čemuž dokáže městské auto zrychlit z klidu na stovku za 14 sekund a dosáhnout maximální rychlosti 135 km/h. Dojezd 1185 kilo těžkého vozu automobilka odhaduje na 150 km, což se zdá být pro městský provoz dostatečné. Rychlonabíječka má přitom zvládnout nabít 80 % baterie za 30 minut. Na to však běžná domovní přípojka stačit nebude.

Vokswagen se zástavbou elektrického pohonu přímo počítal při vývoji. Objevit by se měla i odvozená varianta s logem Škody a pozadu nezůstane ani Seat. Up! již jezdí s pohonem na CNG a očekává se i nasazení hybridního pohonu s dvouválcem pod kapotou.

Cenu elektromobilu prozatím neznáme.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy