Rolls-Royce Wraith - rychlý přízrak nabitý technikou

rolls-royce ghost | foto: Rolls Royce

Rolls-Royce odhodil plášť zakrývající kupé Wraith, které má být nejsportovnějším Rollsem současnosti. V impozantním plášti se nezapomnělo ani na techniku.

Menší řada Rollsu, která započala sedanem Ghost, se pomalu plní. Nyní tu máme kupé Wraith (neboli přízrak) odvozené práce od Ghostu. Rolls dodal karoserii splývavé tvary typické pro kupé. Rozměrově se řadí pod největší Phantom Coupé, které má na délku 561 cm. Wraith má "jen" 527 centimetrů, což je o 13 cm méně než u sedanu Ghost. S menšími rozměry se pojí i nižší hmotnost - 2360 kilo je sice obecně hodně, ale je to o čtvrt tuny méně než u většího Phantomu. 

Sportovní charakter podtrhne i výkon motoru. Zatímco Phantom Coupé má pod kapotou 453koňový dvanáctiválec o objemu 6,75 litru, Wraithu stačí motor o stejném počtu válců, avšak s objemem 6,6 litru k výkonu 632 koní. Díky masivnímu výkonu násobenému osmistupňovou automatickou převodovkou zrychlí přízrak z klidu na stovku za 4,6 sekundy, což je hodnota hodná supersportu. Maximální rychlost je omezena na 250 km/h. 

Rolls Royce pro zaujetí výkonem nezapomněl ani na výbavu. Ta je tradičně Rollsovská a obklopuje všechny v kabině luxusem. Dojem z komfortního posezení zvýší audiosystém o výkonu 1,3 kW. Vůz je plný elektroniky, která dovede dnes již obvyklé psí kusy, například vedení v silničních pruzích, zastane adaptivní tempomat, k dispozici je i systém, který monitoruje chodce. Osmistupňová převodovka spolupracuje se satelitní navigací a dovede tak dopředu řadit podle toho, zda se blíží zatáčka či naopak rovinka.

Rolls-Royce wraith se objeví na trhu ještě letos za cenu kolem sedmi milionů korun.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy