Volkswagen Santana - nová generace vychází ze Škody Rapid

Volkswagen | foto: Volkswagen

Volkswagen představil na čínském trhu nový sedan Santana. Oblíbený vůz tentokrát nevychází z Passatu, ale z nové Škody Rapid.

Volkswagen Santana je jedním z vozů, které motorizovaly Čínu. Když v roce 1981 přišel, šlo o poměrně moderní auto, které si tamní zákazníci zamilovali. Tento vůz byl jedním z těch, které přiměly tamní představitele ke změně přístupu k prodeji vozů. A právě tato změna byla jedním ze zásadních hybatelů čínského hospodářského zázraku.

Původní Santana se jen s malými retušemi vyrábí dodnes a 30 let, to je hodně i na Čínu. Právě proto automobilka přichází s novou variantou. Pro udržení příjemné ceny stojí na stejné platformě jako Škoda Rapid. Nevyužívá tak nové modulární MQB, ale spokojí se se staršími komponentami.

Čtyři miliony dosud vyrobených kusů jsou dobrou reklamou na vůz, který pod kapotu dostane dva benzínové motory, 1,4 o výkonu 90 koní a 1,6 se 110 koňmi. Tři stupně výbavy nabídnou prakticky vše, na co je zvyklý i zákazník z Evropy, tedy automatickou klimatizaci, sadu airbagů či různá rádia a zábavní systémy.

Do Číny se v blízké době podívá i předobraz nové Santany, Škoda Rapid. Ten se od verze pro Evropu bude mírně lišit, zejména tím, že půjde o standardní sedan, nikoliv o liftback.

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy