Renault Clio Williams - legendární jméno se vrátí

Renault Clio | foto: Renault

Renault Clio Williams je možná nejlegendárnější hot-hatch, který kdy spatřil světlo slunce. Jeho zlatomodrá kombinace dodnes budí ze sna...

Renault Clio RS bylo v minulé generaci velmi schopným hot-hatchem a i v generaci nové by se nemělo nechat zahanbit. Očekává se ten samý motor 1,6, ale s výkonem posunutým z původních dvou set někam k 220 koním. 

S hot-hatchi má přitom Renault velké zkušenosti. Tím nejopěvovanějším se bezesporu stal model Clio Williams. Přestože jméno odkazuje na slavnou stáj Formule 1, společného nemají mnoho. Snad jen jméno a to, že první vyrobený kus dostal právě Frank Williams. Na ladění se však společnost nepodílela.

Původně melo jít jen o homologační sérii pro účast v závodech. K tomu je nutné vyrobit 2500 vozů, avšak zájem donutil Renault, aby bylo vyrobeno více než 12 tisíc těchto skvělých vozů ve třech sériích. Pod kapotou se nacházel dvoulitrový motor o výkonu 150 koní, což bylo na rok 1993 nevídané číslo. 

Vzhled Clia Williams se vryl do paměti svojí kombinací modrého laku a zlatých kol. S podobnou slavilo úspěch i Subaru, avšak lak u Cla je tmavší.

Renault chce na úspěchy opěvovaného Clia navázat. Proto podle všeho i nyní chystá Clio, které by mělo navázat nejen jménem, ale i schopnostmi. Nečekejme ho však brzy. Až příští rok se představí sériové Clio RS. A na Williams si budeme muset počkat ještě o něco déle. 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy