Ariel Atom 3.5 - facelift i bez kapoty

ariel atom | foto: Ariel

Ariel Atom proslul jako fascinující auto prakticky bez kapotáže, které se jen těžko hodí jinam než na okruh. Nyní je opět o něco lepší.

Ariel Atom nikdy nebyl pomalý, ale k tomu, aby se stal reálně jedním z nejrychlejších vozů vůbec, potřeboval do svého šasi umístit osmiválec o objemu tři litry. Ten je ve skutečnosti složený ze dvou řadových čtyřválců, které se nacházejí v superrychlém motocyklu Suzuki Hayabusa. Pro tento šílený počin musel Ariel upravit některé komponenty a tyto úpravy se právě nyní dostávají i do "běžných" atomů.

Šasi muselo být pro šílený výkon 500 koní vyztuženo a tohle vyztužení tak přebírá i běžná verze. Mírně bylo revidováno také uchycení motoru, které by mělo přenášet do vozu méně vibrací. Aerodynamicky optimalizovaná je přední část s malou kapotou. Světlomety mají jiný tvar a blinkry jsou z diod.

Něco se dělo i pod kapotou. Vůz je standardně poháněn vysokootáčkovým motorem z Hondy, který dává v atmosferické variantě výkon 250 koní. Ten samý dvoulitr je však dodáván i s přeplňováním, díky čemuž může jeho výkon vzrůst až na 315 koní. Zatímco hodnota výkonu slabšího modelu se nezměnila, silnější varianta dostala 10 koní k dobru. Při hmotnosti kolem 600 kilo jde o úctyhodný výkon.

Ariel nabízí také poměrně pokročilou telemetrii a diagnostiku zabudovanou do řidičova panelu. I ta byla vylepšena.

Inu, i bez karoserie jde provádět zajímavé facelifty...

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy