ZIL 4112-R - domácí limuzína pro Putina

ZiL | foto: ZiL

ZILy byly základem diplomatických a vysokých politických garáží za dob hluboké totality. Samotná továrna však po pádu Sovětského svazu nezanikla.

Automobilka ZIL po pádu Sovětského svazu nejen že nezanikla, ale dokonce si zachovala také program na výrobu limuzín. Drtivá většina výroby je směřována do oblasti nákladních vozů, avšak na zakázku a v počtech naprosto minimálních automobilka nadále vyrábí také své velké limuzíny.

Realita je však taková, že svými vlastnostmi, zejména pak spolehlivostí, se nemohou ruské vozy rovnat konkurenci ze západu. I proto přesedlali již od 90. let ruští prezidenti na německé limuzíny Mercedes Pulmann.

Oproti Pullanům by měl být nový ZIL prostornější a luxusnější. A především původem z Ruska. Pod kapotou by měl ševelit osmiválcový motor o objemu 7,7 litru a výkonu 400 koní. Ten má majestátní vůz rozpohybovat až na rychlost 200 km/h. 

Celá limuzína je přitom pancéřovaná tak, aby byl prezident v bezpečí i před případným útokem. Hmotnost díky tomu přesahuje hodnotu 3,5 tuny.

Takto inovovaná limuzína bude k dispozici také veřejnosti a to za cenu kolem jednoho milionu euro.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy