Trident Iceni Grand Tourer - jedinečný ve všech směrech

| foto: Archiv AutoRoad.cz

Výtvor britské automobilky Trident se od podobných malosériových vozů liší jednou zásadní věcí. Tím je motor, který Iceni dostalo pod svou "žebrovanou" kapotu. Automobilky zabrousila do skladů GM a vybrala z něj vidlicový osmiválec s objemem 6,6 litru, který ovšem spaluje naftu.

 

Srdcem vozu je vidlicový osmiválec s objemem 6,6 litru, pocházející z obřího pickupu vyráběného GM. Osmiválec je schopný spalovat nejen klasickou naftu, ale také bio naftu, palmový olej a olej ze lněných semínek. Podle automobilky Trident dosahuje nejvyššího výkonu 430 koní a 1287 Nm. Pokud by to snad někomu přišlo málo, tak automobilky nabízí i výkonnější verzi disponující výkonem 660 koní a točivým momentem masivních 1422 Nm.

Podle britské automobilky je vůz schopný akcelerovat na stokilometrovou rychlost za 3,7 sekundy a dosáhně maximální rychlosti 320 km/h.

Stejně impozantní jako výkonové parametry jsou také "laboratorní" hodnoty spotřeby vozu. Při konstantní rychlosti 113 km/h se motor převaluje v pouhých 980 ot./min. kde však již disponuje točivým momentem 700 Nm. Při těchto otáčkách vůz spotřebovává pouhých 4,1 l/100 km a vzhledem k velikost nádrže 130 litrů je schopný na jedno natankování urazit až 3200 km. Reálná spotřeba vozu bude samozřejmě podstatně horší, nicméně ve srovnání s podobně výkonnými vozy s benzínovými "mnohoválci" by měl Trident opravdu dosahovat nižší spotřeby.

Svou premiéru by si vůz měl odbýt na autosalónu Privé v Londýnském Syon Parku, který se bude odehrávat od 5 do 7 září. Předpokládaná cena vozu Trident Iceni Grand Tourer by se měla pohybovat kolem hranice £75000 tedy cca 2 200 000Kč. 


 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy