McLaren MP4-12C Spider - konečně i bez klobouku

mclaren mp4-12c | foto: McLaren

McLaren po dlouhém očekávání a napínání konečně ukázal otevřenou verzi supersportu MP4-12C. A čekání se vyplatilo.

O otevřeném McLarenu se mluvilo okamžitě po představení uzavřené verze. Na představení jsme však museli rok čekat. Nyní je však fascinující vůz zde.

Oproti uzavřenému vozu nebylo třeba provádět mnoho úprav, neboť s otevřenou variantou se počítalo již během vývoje. Karoserie byla proto od počátku projektována jako dostatečně tuhá. Přesto však Spider ztěžknul - vina leží na komponentech ovládajících stahovací střechu a samozřejmě na střeše samotné. Váží dohromady o 40 kilo více než samotná pevná střecha.

Tato hmotnost dynamiku ovlivnila jen minimálně, zrychlení z klidu na stovku se odehraje během stejných 3,1 sekundy a změnu objevíme až při zkoumání zrychlení na 200 - oproti hodnotě 8,8 sekundy najdeme na stejném místě hodnotu 9 sekund. Také maximální rychlost poklesla na 328 km/h, což je o 5 km/h méně.

Střecha se stahuje elektricky do prostoru umístěného za posádkou. Přesto zbylo dost místa na skleněný kryt komponent motoru. Otevírání trvá 17 sekund a je možné ho provádět i za jízdy do rychlosti 30 km/h. Je-li střecha natažena, umožňuje konstrukce využít prostor jako kufr - jeho objem je 50 litrů.

Příplatek za čisté nebe nad hlavou by se měl pohybovat kolem 20 tisíc liber, tedy přes 600 tisíc korun.

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy