Renault Clio - čtvrtá generace oficiálně

Renault Clio | foto: Renault

Renault Clio je jedním z nejúspěšnějších vozů současnosti a příchod jeho čtvrté generace byl proto netrpělivě očekáván. Nezklame?

Historie jména Clio se datuje od roku 1990, avšak první generace Clia vznikla v přímé návaznosti na Renault 5. "Pětka" byla jedním z průlomových vozů, které vnesly do široké známosti karoserie typu hatchback. Mezi roky 1972 a 1996 se prodalo kolem 5,5 milionu modelů 5. Clio proto mělo na co navazovat.

Nyní, šest let po představení třetí generace, se ukazuje generace čtvrtá. Ta navazuje na nové designové pojetí Renaultu s čistšími liniemi.

Nová generace Clia přijde výhradně v pětidveřové verzi, sportovní třídvéř automobilka vůbec nechystá. Prý se jí nevyplatí. Možná i proto ukryl Renault kliky zadních dveří do C-sloupku, čímž vůz působí o něco více třídveřově. Délka novinky je 406 centimetrů, což je o třícentimetrový fous více než dosud.

Podvozkově vychází čtvrtá generace Clia z generace třetí. Komponenty však byly přepracovány a vylepšeny.

Motorově se Renault alespoň prozatím příliš nepředá. Základem bude turbobenzínový tříválec o výkonu 90 koní. Objem je pouhých 0,9 litru. Později přijde také silnější přeplňovaná 1,2 TCe o výkonu 122 koní.

Diesely bude reprezentovat jednotka 1,5 dCi o výkonu 90 koní. Její spotřeba má být jen 3,2 litru.

Všechny motory jsou spřaženy s manuálním pětikvaltem, šestistupňový automat přijde příští rok a bude dostupný pro oba benzíny.

Za pozornost by mohla stát dosud jen naznačená výbava. Standardním prvkem má být například Bluetooth handsfree systém. A možností designových individualizací má být nespočet.

Oficiální představení očekáváme na zářijovém autosalonu v Paříži.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy