Visio.M - ideální městský elektromobil

Elektromobil | foto: Archiv AutoRoad.cz

Technická Univerzita v Mnichově připravuje koncept elektrického vozu s názvem Visio.M, který sama označuje za dokonalý elektromobil pro moderní velkoměsta.

Německé ministerstvo pro vědu a vývoj již do projektu "nalilo" téměř 11 milionu Euro. Další finance získává projekt od značek, jako jsou BMW, Daimler, nebo Siemens.

Projekt se zaměřuje na vývoj lehkého, ale odolného a tedy i bezpečného elektromobilu, s maximální váhou 400 kg (bez baterií), který bude poháněný elektrickým motorem s výkonem kolem 20 koní.

Na loňském autosalónu ve Frankfurtu předvedli studenti technické univerzity prototyp s názvem Vision.M. Malý městský vůz vážil 500 kg (včetně baterií) a používal několik zajímavých technologií, jako například aktivní tlumiče, které pomáhají kompenzovat negativní vlastnosti úzkých pneumatik s nízkým valivým odporem.

Podle Marcuse Lienkampa, vedoucího oddělení automobilových technologií na Technické univerzitě je nejdůležitějším faktorem nového konceptu nízká váha. Vyšší váha vozu vyžaduje vyšší kapacitu baterií a ta zvyšuje následnou cenu vozu. Vyšší váha navíc snižuje dynamické parametry vozu. Cílem vývojového týmu univerzity je vytvořit spolehlivý elektromobil za rozumnou cenu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy