Mazda - budoucnost vidíme ve čtyřválcích a Wankelu

Mazda | foto: Mazda Europe

Prémiové automobilky jako BMW nebo Mercedes-Benz se, pod tlakem "ekologicky" smýšlejících bruselských úředníků, zaměřují na čtyřválcové motory a postupně je implementují také pod kapoty svých luxusních modelů. Nyní se k čtyřválcovému proudu přidává také Mazda.

V současné době nabízí japonská automobilka benzínový šestiválec v modelu Mazda 6 (nikoliv na českém trhu) a v crossoveru CX-9. Žádný další model se pravděpodobně šestiválce nedočká. Robert Davis, prezident Mazda USA, v rozhovoru pro časopis Car & Driver prohlásil, že automobilka nemá plány na vývoj další generace šestiválců v programu SkyActive. Automobilka se zaměří na snížení hmotnosti svých modelů a žadatelům požadujícím vyšší výkon bude nabízet přeplňované čtyřválce. Podle jeho slov bude automobilka dále pokračovat ve vývoji a následném využívání úsporných technologií, které používá u svých motorů s označením SkyActive.

Dále dodal, že si Mazda pohrává s myšlenkou využití Wankelova motoru jako pohonu pro elektrický generátor připravovaného hybridního vozu.

Poslední dotaz byl směřován na novou generaci populárního roadsteru MX-5. Davis prohlásil, že vůz bude také profitovat z výsledků programu SkyActive a že bude lehčí, než současná generace. Navíc dodal, že automobilka připravuje speciální edici malého roadsteru.

Ústup od šestiválcového motoru je, vzhledem k současnému vývoji, logický krok. Pokračování ve vývoji motoru, založeném na vynálezu pana Felixe Wankela částečně překvapí, protože motor s rotačním pístem není, z důvodu vyšší spotřeby paliva a oleje, právě ekologický. Na druhou stranu je Wankelův motor malý a lehký, takže jako generátor energie pro elektromobil s prodlouženým dojezdem by mohl sloužit dobře. Zda ho Mazda opravdu pro svůj hybrid použije, to ukáže až čas.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy