Fiat 500X - mikro SUV

500L | foto: Fiat Group

Počátek módy crossoverů se datuje do roku 2000 a od té doby přišel téměř každý výrobce s modelem, který by šlo za crossover označit. Fiat se rozhodl vstoupit na trh kompaktních crossoverů s “lehce terénní“ verzí modelu 500.

Nový crossover, který si svou premiéru odbyde příští rok, bude dalším členem v rostoucí rodině Fiatu 500, kde v současnosti najdete modely 500, 500C (kabriolet), 500L (prodloužená čtyřdveřová verze) a 500 Abarth (sportovní verze).


Novinka bude nabízena s trojicí motorů. Benzínovým dvouválcem 0,9 TwinAir a čtyřválcem 1,4 litru, respektive naftovou třináctistovkou MultiJet II. Jednotlivé motory bude možné kombinovat jak s pohonem předních, tak i všech kol. Základ vozu bude vycházet z nedávno představené verze 500L, která využívá komponenty většího modelu Punto.


Nový vůz by se měl vyrábět v turínské továrně automobilky Fiat po boku nového malého SUV značky Jeep. Kompaktní crossover se na trh dostane pravděpodobně v roce 2014.


Automobilka Fiat v současnosti prožívá aktivní období. Její mise na záchranu Chrysleru zdárně pokračuje a snad bude i podobně úspěšný návrat Fiatu na americký trh. Malý crossover by automobilce mohl s „objevováním Ameriky“ pomoct, protože Fiat nabídne vůz, který jiný výrobce na trhu v USA nenabízí. Nejbližší soupeř, Mini Countryman je o třídu větší vůz.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy