Shelby Mustang GT1000 – tisíc koní za rozumnou cenu

Mustang GT1000 | foto: Archiv AutoRoad.cz

Nejsilnější produkční vůz americké značky Shelby bude představen na autosalónu v New Yorku. Slavný závodník Carroll Shelby a jeho tým vytvořili nový vůz na základech svého „slabšího“ modelu GT500. Své úsilí zaměřili na dosažení vyššího výkonu a lepších jízdních a dynamických vlastností.

Shelby GT1000 bude nabízen ve dvou verzích – silniční a závodní. Silniční verze nabídne výkon přibližně 950 koní, závodní verze (označená S/C 1000 track version) dokonce více, než 1100 koní.

John Luft, prezident Shelby American prohlásil: “Carroll Shleby je vizionář, který posunuje hranice výkonu celý svůj život. Nadchl celý tým společnosti Shelby American plánem na vývoj vozu Shelby GT1000 a svým cílem představit vůz na autosalónu v New Yorku jako oslavu výročí 50-ti let od uvedené prvního vozu Shelby Cobra. Na stánku budeme mít vedle sebe postavenu první Cobru (CSX2000) a nové GT1000.“

Pod kapotou vozu najdete vidlicový osmiválec s objemem 5,4 litru, který pod rukami techniků společnosti Shelby American dostal mnoho nových dílů včetně klikové hřídele, ojnic a pístů. Tým dále poupravil hlavy válců, vylepšil chlazení motoru a vytvořil novou výfukovou soustavu. Motor je přeplňovaný kompresorem, který byl také, v rámci úprav motoru, vyměněn za jiný.

Vůz bude osazen novými brzdami – šestipístkovými na předních brzdách a čtyřpístkovými na brzdách zadních. Zavěšení vozu prošlo úpravami v podobě snížení a přitvrzení odpružení. Exteriérové úpravy se nesou ve znaku aerodynamických prvků. Veškeré nové části karoserie byly vytvořeny s důrazem na co nejvyšší funkčnost.

Shelby GT1000 bude vyroben v limitované edici 50-ti kusů. Cena kompletního vozu, přibližně 3,7 milionu korun (200 000 $), je poměrně lidová, ve srovnání s ostatními vozy s podobným výkonem. Pokud již vlastníte vůz Shelby GT500, tak vám jej automobilka za cca 2,75 milionu korun (200 000 $), předělá na verzi GT1000.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy