Tata Megapixel - indický prcek zase blíže produkci

Megapixel | foto: Tata

Společnost Tata představila na ženevském autosalonu pokračování nedávného konceptu Pixel. Tentokrát se jmenuje Megapixel.

Pokračování úspěšného konceptu schopného umožnit se na patníku díky inovativnímu řešení zadního diferenciálu (koncept si připomeňte zde), je tentokrát koncepčně naprosto odlišný. O jeho pohon se stará čtveřice elektromotorů - po jednom v každém kole. O svůj parádní kousek však nepřišel, neboť elektromotorům je z principu jedno, ve kterém směru se točí. I Megapixel se tak otočí na pár metrech díky protisměrnému otáčení zadních kol.

Ve voze je však ještě jeden, pátý motor. Jde o spalovací jednoválec o objemu 0,33 litru a výkonu 30 koní. Není spojen s koly, pouze s generátorem, který umožňuje prodloužit dojezd - a to značně. Zatímco na elektřinu ujede Megapixel necelých 90 kilometrů, zapojení spalovacího motoru prodlouží dojezd na desetinásobek. A poté samozřejmě stačí jen natankovat. Baterie je možné dobíjet ze zásuvky, ale také z indukčního stanoviště - stačí najet "čumákem" nad nabíjecí podložku a Megapixel se bezdrátově dobíjí.

Maximální rychlost je stanovena na 110 km/h. Automobilka uvádí i spotřebu - jeden litr na 100 kilometrů, tu je ale vzhledem k řešení třeba brát se značnou rezervou.

Novinka je vzhledově o něco blíže produkci, než byl původní Pixel, otázkou ale zůstává užití systému dveří bez B-sloupku, podobně jako u Fordu B-max. Sedačky jsou také zavěšeny na středovém tunelu, což sice přináší snadnější úklid a další úložný prostor pod sedačkami, pro sériové řešení by to ale asi bylo finančně neúnosné.

Ať se dostane do výroby benzínový Pixel či elektrický Megapixel, zdá se, že v Indii se snaží. Evropský trh je poměrně zajímavý a snahy Evropské unie o snižování emisí a řešení dopravní situace ve městech může nahrávat právě takovým vozům, na jakých na dálném východě intenzivně pracují.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy