Carrozzeria Touring Superleggera Disco Volante - italské UFO

Disco Volante | foto: Archiv AutoRoad.cz

Koncept pod takto komplikovaným názvem si uchystala do letošní Ženevy slavná karosárna Carrozzeria Touring z italského Milána.

Tradice této značky sahají až do roku 1926, největší věhlas dosáhla díky své ultralehké konstrukci karoserie Superleggera využívající prostorového rámu z trubek na nichž jsou připevněny části karoserie. Této konstrukce bylo využíváno na závodních Alfách v třicátých letech minulého století.

Koncept Disco Volante (létající talíř) je reminiscencí slavného typu Alfa Romeo 1900 C52 Disco Volante. Těch vzniklo v roce 1952 sedm (3 roadstery a 4 kupé). Zajímavá je informace, že by se tento koncept měl dostat do kusové výroby. To je možné jen proto, že technicky Disco Volante vychází z Alfy Romeo 8C. Z této Alfy pochází i vidlicový osmiválec 4,7 litru o výkonu 450 koní a šestistupňový automat se samosvorem.

Lahůdkou studie je bezpochyby design. Ten ze svého předobrazu bohatě čerpá. Základním poznávacím znakem jsou nádherné oblé tvary, nemůžou chybět "boule" nad blatníky (ty jsou u originálu výraznější). Nejvíce se modelu z roku 1952 podobá záď vozu s malými kulatými koncovými světly umístěnými blízko u sebe. Karoserie je kombinací hliníku a kompozitů. Součinitel odporu vzduchu konceptu nebyl prozatím uveřejněn, původní model 1952 dosáhl těžko uvěřitelné hodnoty 0,25. Další skutečnosti o Disco Volante 2012 budou zveřejněny až na ženevském výstavišti.

 

Tip: Podívejte se také na náš Velký přehled ženevských novinek!

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy