Ginetta G60 - malý, ale po britsku šikovný

G60 | foto: Ginetta

Velká Británie bývala automobilovou velmocí. Téměř všechny její automobilky jsou dnes již pryč, ale umění stvořit zajímavé auto zůstalo

Ačkoliv bude většině z nás značka Ginetta neznámá, má za sebou už docela pestrou historii. Vznikla již před více než 50 lety, přesněji v roce 1958, a specializovala se zejména na závodní úpravy sportovních vozů. Vypustila již i několik vlastních vozů.

Nedávno se firma spojila s jiným výrobcem sporťáků, firmou Farbio, převzala výrobu jeho modelu GTS a sama jej vyráběla pod označením Ginetta F400. Nyní přichází čas na inovace.

 Nová G60 technicky i vzhledově vychází z předchozího modelu, jde spíše o rozsáhlé vylepšení vozu. Důležité úpravy se odehrály na váze, díky rozsáhlému použití kompozitních materiálů a promyšlenému šetření klesla hmotnost o čtyři metráky na příjemných 1100 kilo. Šetřilo se také na elektronice, což znamená, že ve voze nenajdeme prakticky nic, včetně posilovačů nebo protismykového systému.

O pohon se stará motor zpoza Velké louže, pochází z Fordu Mustang a z objemu 3,7 litru dává výkon 315 koní. Jeho síla jde na zadní kola přes šestistupňovou manuální převodovku a samosvorný diferenciál.

Díky nízké hmotnosti a slušnému výkonu by při dobrém rozjezdu měla ručička tachometru již za 4 sekundy atakovat stokilometrovou rychlost, maximální rychlost je stanovena na 265 km/h.

A cena? Automobilka si za tento vůz naúčtuje 68 tisíc liber (1 950 tisíc korun), avšak vyrobeno má být jen několik desítek kusů.

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy