Volkswagen Nils - přibližovadlo pro jednoho

Nils | foto: Archiv AutoRoad.cz

Ve Wolsburgu se zrodil koncept pro frankfurtský autosalon, v duchu doby jde o elektromobil. Nazvali jej Nils a pojme jen jednoho pasažéra.

Sesterské Audi na tomtéž základu vytvořilo studii Urban Concept (psali jsme ZDE), ta bude stejně jako Nils prezentována za čtrnáct dní ve Frankfurtu. Nejmarkantnějším rozdílem, mimo vzhledu samozřejmě, je koncepce vozidel. Audi je dvoumístné a VW je koncipovn pouze pro jednoho.

Nils je drobné velikosti, měří pouhých 3040 mm na délku, široký je 1390 mm a na výšku ukáže metr jen 1200 mm. Je tedy o 0,5 metru kratší než mikrovůz Up! Designové ztvárnění připomene zakapotovanou formuli. Z těla karoserie, do které se vstupuje vzhůru se otevírajícími dveřmi, trčí čtveřice sedmnáctipalcových kol. Ty jsou šíře 115 mm vpředu a 125 mm vzadu a jsou vybavena drobnými blatníky. Za prostorem pro řidiče se ukrývá nepatrný zavazadlový prostor.

Nils k pohonu využívá služeb elektromotoru, ten je umístěn v zádi a generuje výkon 20 koní a kroutící moment 130 N.m. Krátkodobě dokáže výkon zvýšit na 33 koní. Dynamika vozu odpovídá využití v městském provozu, stovky dosáhne za 11 sekund a ručička tachometru se zastaví u číslovky 130 km/h.

Energii čerpá z lithium-iontových akumulátorů o kapacitě 5,3 kWh. Dojezd slibuje Nils 40 km. Zdá se to málo, ale pro dojíždění do zaměstnání jde u velké části populace o dostačující hodnotu.

zdroj: carscoop.blogspot.com

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy