Renault Twizy - ve Francii za 7 tisíc euro

Twizy ZE | foto: Renault

Mikromobil od Renaultu Twizy stojí na pomezí tříd automobilů a mopedů. Automobilka ho i díky podpoře francouzské vlády nabídne za solidní cenu.

Má to čtyři kola a volant, je to ale jen pro jednoho, nouzově si za řidiče může přeisednout i spolujezdec. Co je to?

Maličký elektromobil Twizy se ve své sériové podobě předvedl v Ženevě. Zacílí zejména na mladé řidiče, kterým by měl posloužit jako nový způsob městské dopravy. Jeho pohon je čistě elektrický a Twizy je schopen s ním ucestovat až 100 kilometrů. Baterie se díky své nízké kapacitě dobíjí z běžné zásuvky 3 a půl hodiny.

Pod kapotou se mohou nacházet dva motory. Běžná verze má výkon 20 koní a maximální rychlost 80 km/h. Půjde ale zakoupit i oslabená verze s polovičním výkonem, který splní požadavky pro homologaci umožňující jeho použití i osobám od 16 let.

Výbava zahrnuje také airbag řidiče, ten je navíc chráněn čtyřbodovými pásy, spolujezdec má jen tříbodový. Pod zadním sedadlem se našla i schránka na zavazadla, ale objem 31 litrů bude sotva stačit na pár učebnic.

Cenu sráží dotace, které mají možnost čerpat vozidla s nízkoemisním provozem. Díky tomu bude začínat na sedmi tisících euro (170 tisíc korun).

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy