VIDEO: Mika Häkkinen prohání Caparo T1

T1 | foto: Caparo

Dvojnásobný mistr světa Formule 1, Fin Mika Häkkinen, pořádně projel Caparo T1. Jde o opravdovou a nefalšovanou zakapotovanou formuli?

S Formulí 1 skončil už před pár lety, ale jezdí mu to stále skvěle. A skvěle jezdí také Caparo T1.

Tento fascinující stroj má s Formulí 1 společného více, než by se mohlo zdát. Čtyři metry dlouhé auto je zkonstruované bývalými inženýry právě této slavné soutěže. Mimo jiné i díky karbonovému tělu a dalším lehkým řešením je suchá hmotnost vozu jen a pouze 470 kilo. I s plnou nádrží a náplněmi nepřesáhne 600 kg.

Tuto muší vahu pohání jen 116 kilo těžký osmiválec o objemu 3,5 litru. Výkon je z tohoto objemu fascinujících 575 koní a to při 10 500 otáčkách za minutu. Šestistupňový sekvenční převodovka přenáší výkon na zadní kola.

Díky tomu všemu trvá zrychlení z klidu na stovku jen 2,5 sekundy, maximální rychlost je asi 330 km/h. Mohutné aerodynamické prvky generují při rychlosti 240 km/h přítlak skoro 900 kg, dost na to, aby auto mohlo jet vzhůru nohama.

Jak je vidno i na videu, do kokpitu se vleze pilot a tak trochu i spolujezdec. Zvláště s Létajícím Finem to musí být dobrý zážitek.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy