Volvo V60 plug-in hybrid v Ženevě + video

V60 | foto: Archiv AutoRoad.cz

O pohon se postará kombinace dieselového a elektrického motoru.

Volvo se rozhodlo pro netradiční spojení dieselového motoru s elektromotrem pro použití v plug-in hybridu. Oproti dnes obvyklejšímu spojení benzín+elektromotor má toto řešení výhodu v ještě nížší spotřebě paliva a méně produkovaných emisích CO2. V Ženevě se tak dle slov automobilky představí první dieselový plug-in hybrid na světě.

Vznětový motor je starý známý pětiválec Volvo D5 o objemu 2,4 litru s výkonem 215 koní a kroutícím momentem 440 Nm. Elektromotor, beroucí energii z 12 kWh lithium-ion baterií, bude mít výkon 70 koní a kroutící moment 200 Nm. Výkon z něj půjde na zadní nápravu přes systém zvaný Electric Rear Axle Drive (ERAD).

Po plném nabytí a stisku startovacího tlačítka bude vozidlo schopno ujet čistě na baterie až 52 km v tzv. Pure módu. Poté se nastartuje vznětový motor a dojezd se v Hybrid módu prodlouží až na 1200 km. V tomto momentě vozidlo emituje kolem 50 g CO2 na km. V Power módu je pak auto schopno zrychlit na 100 km/h za 6,9 vteřiny. V tom okamžiku se spojí výkony obou motorů do celkových hodnot 285 koní výkonu a 640 Nm kroutícího momentu.

Oficiální premiéra se odehraje na autosalonu v Ženevě, pokud ale chcete vidět tento hybrid již teď, mrkněte se na video pod článkem.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy