Mazda 3 - facelift už po dvou letech

3 | foto: Mazda Europe

Teprve dva roky po zahájení výroby druhé generace Mazdy 3 je tu její facelift. Dostane lehce omlazený vzhled a hlavně úsporné motory.

Designové změny budou muset znalci hledat s lupou. Lehce se proměnilo vykreslení světel, trošičku se změnila i maska chladiče. Prostě nic moc.

Zato po otevření kapoty zaplesá srdce autonadšence. Pod ní se totiž nově objeví motor Skyactive-G, který by měl být účinnější o nezanedbatelných 15 %. Mazda byla konkrétně u tohoto představení skoupá na slovo, ale vzhledem k tomu, že o motorech s touto technologií se mluví již déle, víme, že má jít o motor s extrémně vysokým kompresním poměrem 14:1, dnešní benzíny mají kompresní poměry lehce nad 10:1. Tímto kompresním poměrem se již dostáváme poměrně blízko číslu, kterým disponují diesely. Mimo to, v Evropě se dočkáme i dieselu s označením Skyactive-D a i on má mít stejný kompresní poměr 14:1, což je zase extrémně nízká hodnota.

Další řešení bude spočívat například v dutosti pístů, které tak budou lehčí, výfukový systém bude mít nové uspořádání, které zajistí vyšší průchodnost. Samozřejmostí je přímé vstřikování.

Mazda zároveň použije i automatickou převodovku Skyactiv-Drive. Ta má být taktéž výrazně účinnější, jak toho ale Mazda dosáhla, to ví jen ve vývojovém centru.

Faceliftovaná Mazda 3 se ukáže na autosalonu v Torontu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy